MANAGEMENT
Z James’em Cookiem po Oceanie Kart Paliwowych
Zarządzanie flotą i optymalizowanie kosztów zawiązanych z transportem nie jest proste. To trochę jak z organizowaniem wielkiej wyprawy. Gdy James Cook płynął badać przejście Wenus przez tarczę słoneczną na Tahiti, na pokładzie „Endeavour” znajdowały się tony sucharów okrętowych, solonej wieprzowiny i solonej wołowiny, 1200 galonów piwa, 1600 galonów takich alkoholi jak arak, brandy i rum oraz 3032 galony wina z Madery, a załoga liczyła 94 osoby. Dziś, organizując transport, powstałyby zapewne pytania, czy tyle było potrzebne i czy nie da się tego zrobić bardziej optymalnie. James Cook z kartą paliwowa w dłoni mógłby wiele zyskać.
Data publikacji: 10.11.2023
Data aktualizacji: 10.11.2023
Podziel się:

Ten artykuł jest dostępny tylko dla użytkowników z wykupioną prenumeratą.
Jesteś już subskrybentem? Zaloguj się
Wykup prenumeratę, aby kontynuować czytanie
Prenumeruj
Zobacz również